Ovoce je neuvěřitelně zdravá a chutná živina, kterou můžeme zpracovat do pestré škály podob. Milovníci sladkého mlsání dávají přednost hlavně chutnému džemu. Patříte mezi ně? Pak si rozhodně vyzkoušejte vynikající bioládu. Proč je lepší než obyčejný džem?
Úplně jiná úroveň chuti i kvality
Džemy jsou super. Drtivá většina těch kupovaných vám však nikdy nenabídne opravdu přirozenou chuť ovoce bez rušivých elementů. Problémem je jejich samotné složení. V těch lepších džemech najdete asi 30 % ovocné složky, zatímco v těch horších spíše do 10 %. O zbytek chuťového zážitku se starají všemožné „vychytávky“, které by v džemu neměly co dělat. Bavíme se o umělých aromatech, rizikových éčkách a cukru. Spoustě a spoustě cukru. Všechny tyto složky dohromady vytváří pouhou napodobeninu.
Naštěstí existují zajímavé a poctivé alternativy, které chutnají jako přírodní ovoce. Dobrým příkladem jsou takzvané biolády. Jedná se o přírodně zpracované a pasterizované druhy ovoce v BIO kvalitě. Ty následně tvoří drtivou většinu obsahu konkrétního produktu (okolo 98 %, což žádný jiný džem nesplňuje). V bioládě nenajdete žádný umělý cukr (ve složení je sice cukr uvedený, ale jedná se o cukr z daného ovoce), aromata, barviva, konzervanty ani jiné nesmysly.
Omrkněte si biolády
Jak vlastně vypadají biolády a jaké mají přesné složení? Odpověď najdete v oblíbeném e-shopu Apetitos, který se zaměřuje na zdravé suroviny, koření a čaje. Biolády najdete v kategorii „ovocné džemy“. Tam si můžete prohlédnout pestrý výběr biolád i klasických džemů. Ostatní zákazníci si chválí například hruškovou bioládu, případně rybízovou bioládu. Když už budete v tom, rovnou si vyzkoušejte také některý z klasických džemů. Ani v tomto případě nešlápnete vedle a dočkáte se poctivého složení.