Vyživit a prohřát své tělo, to je úkolem podzimního jídelníčku. Jak se ale projíst ke zdraví? Stačí nám držet se pár principů, které jsou lehce uplatnitelné a díky kterým bude naše tělo v nejlepší kondici.
Vyhněte se častým chybám
I když poslední studie ukazují, že mléko nemá na náš organismus během podzimu žádný zásadní vliv a není tak nutné se mu vyhýbat, mnozí z nás pociťují jistou zahleněnost, která se v případě jezení mléčných produktů stupňuje. Pokud pozorujete podobné příznaky nebo trpíte na akné, je dobré mléčné výrobky ze svého jídelníčku pro podzimní období vyřadit. Totéž byste měli udělat i u dalších potravin, které vám nedělají příliš dobře, aby vaše tělo bylo v co nejlepší kondici.
Vsaďte na sezónní potraviny
Podzim s sebou nese mnoho skvělých potravin, které by byla škoda nezařadit do jídelníčku. Patří mezi ně sezónní zelenina a ovoce, jako jsou dýně, jablka, kadeřávek nebo třeba červená řepa. Zpracujte co nejvíce darů přírody a užijte si je na talíři do sytosti. Pokud vám zbydou zásoby, můžete z nich udělat kompoty nebo je zmrazit. Mražené ovoce přijde vhod po celý rok jak do dezertů, tak i do různých omáček.
Ohřejte se zevnitř
Chladné počasí proměňuje i náš jídelníček a letní saláty vystřídají zahřívací pokrmy, jako jsou polévky, kari nebo variace na indickou kuchyni. Zimní období je ideální i pro těžší jídla, proto se nebojte do svého jídelníčku zařadit i hotová jídla, mezi které patří svíčková a jiné.
Své udělá i koření, jako je zázvor, hřebíček, kardamom nebo třeba skořice, které se hodí nejen do pokrmů, ale i do nápojů. Užijte si proto sezónu zázvorových čajů s medem a pravidelně doplňujte svůj pitný režim.
K dobrému jídlu patří pohyb
I když to možná ne všichni rádi uslyší, i v chladných měsících je nutné dopřávat si pravidelný pohyb. Pokud neholdujete posilovně, určitě oceníte pobyt na čerstvém vzduchu ve formě běhu nebo delších procházek. Ty udělají dobře nejen vašemu tělu, ale i duši, o kterou je dobré pečovat se stejným zápalem.
Zdravé tělo i duše nemusí být nedosažitelným cílem, stačí se držet jednoduchých rad a využít plný potenciál sezónních potravin. Vyzkoušejte je ve svém jídelníčku a uvidíte, že se budete cítit skvěle.